Skip to main content

Kraambed

De kraamperiode

De kraamperiode is een bijzondere, maar soms ook een intense tijd.
Jullie gaan je kindje leren kennen en herstellen van de bevalling. Daarnaast komt er veel op je af. Denk aan gebroken nachten, verantwoordelijkheidsgevoel en kraamvisite. Samen met de kraamverzorgende begeleiden wij jullie en streven er naar jullie een goede start te geven.

Lees in deze folder wat je van ons en de kraamtijd kunt verwachten.

 

Het krijgen van een kindje is een mooie en spannende gebeurtenis.

Kraamzorg

In de eerste week na de bevalling kun je kraamzorg krijgen. De kraamverzorgende is dagelijks een aantal uren in huis en zorgt voor rust en regelmaat in jullie nieuwe gezinssituatie. Ze zorgt ervoor dat je goed kan herstellen, ondersteunt bij de voedingen en leert jou en je partner alles over de verzorging van jullie kindje. Daarnaast voert ze enkele controles uit als het wegen van jullie kindje en het bekijken van de hechtingen. Wij, als verloskundigen, hebben de medische verantwoordelijkheid. Wanneer er bijzonderheden zijn zal de kraamverzorgende met ons overleggen. Ook komen wij in de eerste week na de bevalling een paar keer langs op kraamvisite om er op toe te zien dat alles goed verloopt, je voorlichting te geven en je bevalling na te bespreken. Indien nodig verwijderen we de hechtingen.

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tijdens het kraambed. Ons advies is om minimaal 4 dagen boven te blijven en ’s middags te gaan rusten. Rond de 8e dag sluiten wij het kraambed af. De zorg voor jullie kindje wordt dan overgenomen door het consultatiebureau en voor jou door de huisarts.

Wanneer je bij de gynaecoloog onder controle bent en je medisch gaat bevallen heb je ook een verloskundige nodig voor de controles in je kraambed. Je kunt hiervoor bij ons terecht. Bel met onze assistente of meld je aan via ons aanmeldformulier. We plannen indien gewenst een afspraak bij ons op het spreekuur om kennis te maken.

Adviezen en informatie

Aangifte van geboorte
Geboorteaangifte moet binnen 3 werkdagen na de bevalling plaatsvinden op het gemeentehuis in de plaats waar je kindje geboren is. Vergeet niet om een geldig identiteitsbewijs, trouwboekje of bewijs van erkenning mee te nemen. Het is bij sommige gemeenten ook mogelijk om de aangifte online te doen.

Zorgverzekering
Laat je zorgverzekering weten dat je kindje is geboren.

Huisarts
De huisarts wordt door ons of het ziekenhuis op de hoogte gebracht over het verloop van de bevalling.

Consultatiebureau
Wanneer je kindje geboren is en ingeschreven staat in de gemeente waar je woont, zal het consultatiebureau in de tweede week na de bevalling contact met je opnemen. Het consultatiebureau neemt daarmee de zorg van je kindje van ons over. Je kunt bij het consultatiebureau terecht met al je vragen over de gezondheid en ontwikkeling van je kindje van 0 tot 4 jaar. Verder verzorgt het consultatiebureau de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma.

Vitamine K&D
Wanneer je kindje borstvoeding krijgt adviseren we je je kindje vitamine K en D te geven. Vitamine K wordt gegeven vanaf dag 8 tot en met 3 maanden na de bevalling. Vitamine D wordt gegeven vanaf dag 8 tot en met 4 jaar na de bevalling. Tijdens het geven van borstvoeding kun je zelf ook vitamine D slikken.
Wanneer je kindje flesvoeding krijgt, dan hoef je alleen vitamine D te geven vanaf dag 8 tot en met 4 jaar.

Hielprik en gehoorscreening
De hielprik vindt plaats in de eerste week na de geboorte. Er wordt bloed afgenomen uit de hiel van je kindje. Het bloed wordt onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame ziektes. Vroege opsporing van deze ziektes zorgt voor tijdige behandeling en dat voorkomt ernstige schade aan de ontwikkeling van je kindje. Ook wordt de gehoortest gedaan. Hiermee kan een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. De kraamverzorgende helpt je bij het aanvragen van deze onderzoeken.
Meer informatie vind je in deze folder over de hielprik en gehoortest.

Borstvoeding of Flesvoeding
Je beslist zelf of je borstvoeding of flesvoeding gaat geven. Het advies van de World Health Organisation (WHO) is om je kindje, indien mogelijk, in de eerste periode borstvoeding te geven.

Borstvoeding:
Borstvoeding is het beste voor je kindje, de melk is altijd op de juiste temperatuur, bij de hand en gratis. In borstvoeding zitten antistoffen tegen ziektes en geeft je kindje bescherming tegen allergieën. Het is licht verteerbaar en goed afgestemd op de darmen van je kindje. Daarnaast versterkt borstvoeding geven de moeder-kind-binding.  Meer info: www.lalecheleague.nl

Flesvoeding:
Flesvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding wilt of kunt geven. Alle merken die in Nederland te koop zijn, voldoen aan de standaardeisen, maar flesvoeding bevat geen antistoffen en biedt geen bescherming bij allergieën. Een voordeel van flesvoeding is dat ook een ander je kindje kan voeden. Er is geen merk dat wij adviseren, maar koop altijd zuigelingenvoeding nummer 1.

Bekkenbodem en buikspieren
De bekkenbodem heeft tijd nodig om te herstellen van je zwangerschap en bevalling. Lees in deze folder informatie en adviezen over het herstel.

Veilig slapen
Hieronder een aantal adviezen rondom veilig slapen. Voor meer informatie kijk hier.

  • Leg je kindje altijd op de rug te slapen.
  • Voorkom dat je kindje te warm ligt. Dekbedjes zijn vaak te warm en daardoor gevaarlijk voor kinderen tot 2 jaar.
  • Blijf bij je kindje in de buurt: laat als het even kan je kindje zeker het 1e halfjaar bij jullie op de kamer slapen.
  • Laat je kindje niet bij je in bed slapen (zeker niet de eerste 4 maanden).
  • Houd je kindje rookvrij. Roken tijdens de zwangerschap en erna verhoogt de kans op wiegendood en gezondheidsschade.
  • Let op rust en regelmaat.
  • Gebruik zelf geen geneesmiddelen met slaapverwekkende bijwerkingen.

Nacontrole 6 weken

Ongeveer 6 weken na je bevalling kom je nog een keer op nacontrole bij ons op de praktijk. De controle is vooral voor de moeder bedoeld. We praten na over het verloop van je zwangerschap en bevalling. Ook bespreken we hoe je onze zorg hebt ervaren. Indien gewenst bespreken we de mogelijkheden van anticonceptie. Ben je onder begeleiding van de gynaecoloog bevallen, dan bespreken we meestal tijdens de laatste kraambedvisite waar de nacontrole behoort plaats te vinden.

Evaluatie van zorg

Landelijk is afgesproken dat organisaties die geboortezorg leveren de ervaringen van hun cliënten meten. Alle geboortezorgorganisaties gebruiken hiervoor dezelfde korte vragenlijst, namelijk de PREM. Wanneer je toestemming hebt gegeven ontvang je binnen 2 tot 8 weken na de bevalling deze vragenlijst via de mail.

Mocht je het leuk vinden jouw ervaring met onze praktijk te delen met anderen, laat dan een Google Review achter.

Partners