Normale klachten

Moeheid

In het begin en aan het einde van de zwangerschap is dit een veelvoorkomende klacht. Probeer aan deze vermoeidheid toe te geven en probeer indien mogelijk overdag wat extra rust te nemen. Je zou daarnaast kunnen proberen de vermoeidheid wat te verminderen door wat extra vitamines te slikken. Neem dan wel altijd vitamines die speciaal voor zwangeren zijn samengesteld.

Misselijkheid

De eerste 16 weken van je zwangerschap heb je een hoge productie van het zwangerschapshormoon HCG. Hierdoor kun je behoorlijk misselijk zijn. Soms alleen ’s ochtends, soms de hele dag door. Over het algemeen wordt het na 16 weken beter omdat dan het hormoon HCG afneemt. Je kunt proberen om voor je uit bed op staat wat te eten. Rustig opstarten en de hele dag door kleine beetjes eten. Het is vooral belangrijk om goed te blijven drinken. Wanneer je zo misselijk bent dat je heel vaak moet overgeven en extreem afvalt neem dan contact met ons op.

Maagzuur

Onder invloed van hormonen verzwakt de spier van de slokdarm. Tevens wordt wat later in je zwangerschap de maag omhoog geduwd door de baarmoeder. Hierdoor kan het zuur uit je maag makkelijker omhoog komen. Je kunt de klachten wat verminderen door het vermijden van: vet, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, veel koffie en thee. Wanneer je klachten hebt, kun je het proberen te verminderen door melk te drinken of vanillevla of een stukje droog brood te eten. Een extra kussen wanneer je ’s nachts veel last hebt, en vooral niet vlak voor het slapen nog wat te eten. Wanneer dit allemaal niet meer helpt kun je bij de apotheek of drogist een zuurbindend middel halen, vermeld daarbij dat je zwanger bent.

Bandenpijn

Bandenpijn is een vervelende stekende pijn aan de zijkant van de onderbuik. In je zwangerschap groeit de baarmoeder. De baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door banden. Door de groei komt er veel rek en druk op de banden te staan en dit kan die pijn veroorzaken. Bandenpijn is niet schadelijk. Je kan het proberen te verminderen door stevig ondergoed te dragen zodat je de buik ondersteunt. Een warme kruik of bad wil ook helpen.

Bekken- en rugpijn

Door de hormonen tijdens je zwangerschap verweekt het kraakbeen tussen de gewrichten. Hierdoor gaan de botten wat bewegen ten opzichte van elkaar. De verweking is een goed proces zodat er ook in de bekken ruimte gemaakt wordt voor tijdens de bevalling. Het kan soms echter al ruim voor je bevalling vervelende klachten geven. Indien het je dagelijkse activiteiten flink belemmert en het steeds erger wordt, is het verstandig een therapeut mee te laten kijken, dit kan natuurlijk altijd in overleg met één van ons.

In Eersel op de praktijk is een speciale bekkenfysiotherapeut Tessy Hermans gevestigd, ook haar kun je benaderen bij klachten van het bekken, urineverlies via haar website.

Vaak plassen

In de zwangerschap is het normaal dat je vaker moet plassen. Er zijn een aantal oorzaken voor, onder andere doordat er een verhoogde druk is op de blaas door je baarmoeder. Er is meer vocht in je lichaam aanwezig en de spieren van je urinebuis verslappen wat meer.

Vaginale afscheiding

Tijdens je zwangerschap is het normaal als je meer, dunne, witte afscheiding krijgt. Dit komt doordat de doorbloeding van je vagina flink toeneemt tijdens de zwangerschap. Gebruik zo mogelijk geen inlegkruisjes, dit verergert vaak de productie van afscheiding, maar verwissel vaker je ondergoed (het beste is katoenen ondergoed). Indien de afscheiding jeukt of anders ruikt of heel anders van kleur wordt dan normaal laat dan je huisarts even meekijken. Het kan dan zijn dat je een vaginale infectie hebt, dit komt in de zwangerschap vaker voor.

Moeizame stoelgang

Tijdens je zwangerschap werken je darmen langzamer onder invloed van hormonen. Hierdoor wordt er meer vocht uit onttrokken en wordt de ontlasting harder. Doordat je dan vaak harder moet duwen ontstaan er tijdens een zwangerschap ook heel vaak aambeien. Dit zijn zwellingen rondom de anus die vaak jeuken, pijnlijk aanvoelen en soms gaan bloeden.
Om hard ontlasting en als gevolg daarvan aambeien te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken het liefst meer dan 2 liter per dag. Blijf in beweging en eet vezelrijke voeding.

Harde buiken

De baarmoeder is een spier die samentrekt wanneer deze geprikkeld wordt door bv. bewegingen van jou of je kindje, stress, of drukte. Ook tegen het eind van je zwangerschap wanneer de baarmoeder flink is uitgerekt, zie je deze samentrekken. Vaak zijn dit onwillekeurige samentrekkingen en zit er dus geen regelmaat in. Ook zijn harde buiken normaal gesproken niet pijnlijk. Wanneer je veel last hebt van harde buiken, is het belangrijk dat je rust neemt. Warmte en rust laat de baarmoeder vaak weer ontspannen. Zit er wel regelmaat in de harde buiken, of wordt het pijnlijk nadat je al rust hebt genomen, neem dan contact met ons op.

Oedeem oftewel vocht vasthouden

Het is normaal om in de zwangerschap wat meer vocht vast te houden. Vooral als het warm weer is, kunnen je enkels en voeten flink zwellen. Zolang je bloeddruk normaal blijft, is dit niet erg. Wat heel belangrijk is wanneer je meer vocht gaat vasthouden, is dat je heel goed blijft drinken. Hoe meer je drinkt des te beter het vocht onder je huid ook afgevoerd kan worden. Leg daarnaast je benen regelmatig omhoog, zeker ’s nachts ook; dit bevordert de afvoer van het vocht.

Verloskundigenpraktijk In de Kempen

Spreekuur locatie Eersel

Hint 11
5521 AE Eersel

Spreekuur locatie Hapert

Hapert
Oude Provincialeweg 77
5527 BN Hapert

Spreekuur locatie Vessem

Fysio Vessem
Hemelrijk 1
5512 BZ Vessem
© 2024 Verloskundigenpraktijk In de Kempen - Privacy Policy