Skip to main content

De bevalling

Nieuw leven

Het krijgen van een kindje is een mooie en spannende gebeurtenis. Wij zijn ervan overtuigd dat je met de juiste, deskundige en persoonlijke begeleiding het vertrouwen krijgt dat je nodig hebt tijdens de geboorte. Waar je wilt bevallen maakt voor ons niet uit. We begeleiden je graag thuis, maar gaan net zo graag met je naar het ziekenhuis wanneer jij dit wenst. We luisteren naar jullie wensen en ideeën en zullen tegelijkertijd het baringsproces bewaken.

Plaats van de bevalling

Thuis
Wanneer je zwangerschap goed is verlopen en er geen medische redenen zijn waarop je in het ziekenhuis zou moeten bevallen, mag je tussen 37 en 42 weken thuis bevallen. Thuis bevallen is veilig. In je eigen omgeving, voel je je vaak prettig en ontspannen. Eén van ons is bij je bevalling, we zijn opgeleid om risico’s en of problemen vroegtijdig te herkennen en hierop adequaat te handelen of indien noodzakelijk, je door te verwijzen naar het ziekenhuis. Bij de thuisbevalling worden we geassisteerd door een kraamverzorgende.

Poliklinisch
Wanneer thuis bevallen niet goed voelt is er de mogelijkheid om in het ziekenhuis te bevallen ook al heb je daar geen medische reden voor.  Je bevalt dan ‘poliklinisch’. Dat betekent dat je als het ware een verloskamer huurt om de bevalling in het ziekenhuis te laten plaats vinden. Wij gaan dan met je mee en begeleiden je in het ziekenhuis, ook nu geassisteerd door een kraamverzorgende of verpleegkundige.
Meestal wordt het poliklinisch bevallen vanuit de aanvullende verzekering vergoedt. Kijk voor de zekerheid je polis na of je een eigen bijdrage hebt.

Poliklinisch met medische indicatie
Soms zijn er medische redenen waarop het nodig is om in het ziekenhuis te bevallen, maar is het niet meteen nodig om onderleiding van de gynaecoloog te bevallen. Dat betekent dat je door één van ons wordt begeleid, geassisteerd door een verpleegkundige in het ziekenhuis. Dit wordt door de zorgverzekeraars vergoedt.

Medisch
Soms ontstaan er tijdens je zwangerschap of bevalling medische problemen waarop het nodig is dat wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Je zult dan in het ziekenhuis bevallen waar je begeleid wordt door een klinisch verloskundige, arts-assistent of gynaecoloog. Na de bevalling komen wij weer in beeld en begeleiden je kraambed.

Voorbereiding

Geboortewensen
Het schrijven van een geboorteplan kan jou en je partner helpen om je voor te bereiden op de bevalling. Je maakt hierin je wensen, angsten en verwachtingen rondom de bevalling kenbaar. Rond de 30e week van je zwangerschap bespreken we je geboorteplan. Het verloop van de bevalling is niet te plannen, maar wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met jullie wensen. Wanneer je geen specifieke wensen hebt is het ook prima wanneer je geen geboorteplan opstelt.

Meer informatie vind je in de folder ‘Vertrouw op jezelf en maak je eigen keuzes’.

In de folder ‘Jouw bevalling; Hoe bereid je je voor”, staat alles over voorbereiden op je bevalling.

Ziekenhuistas
Zorg dat er vanaf 36 weken een ziekenhuistas klaar staat met kleding voor jezelf en de baby, toiletspullen en jullie camera of telefoon. Doe dit ook wanneer je van plan bent thuis te gaan bevallen, mochten we toch naar het ziekenhuis moeten dan staat het klaar. Denk ook aan een logeertasje voor eventuele broers of zussen. 

Kraampakket
Wanneer je een aanvullende verzekering hebt, krijg je normaliter een kraampakket thuis gestuurd. Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent is het belangrijk dat je zelf een kraampakket koopt.

Overige
Verhoog je bed tot 70-80cm, hiervoor kun je gratis klossen lenen bij de thuiszorgwinkel. Gebruik geen extra matras of een matras op een waterbed, dit maakt het voor ons tijdens je bevalling onmogelijk te handelen bij complicaties.

Verloop van de bevalling

Ontsluitingsfase
Het eerste deel van je bevalling wordt de ontsluitingsfase genoemd. Tijdens deze fase wordt je baarmoedermond zachter/week en kort, waarna deze open kan gaan. Dit alles gebeurt onder invloed van weeën die het hoofdje aandrukken op de baarmoedermond. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder.
In het prille begin van de ontsluitingsfase zijn de weeën vaak nog wat onregelmatig en nog niet zo pijnlijk. Je zult dan misschien nog twijfelen of dat het nu wel of niet begonnen is. Probeer in dat geval wat afleiding te zoeken in andere dingen. Wanneer de ontsluiting vordert zul je merken dat er een duidelijke regelmaat te ontdekken is in de weeen en dat je je echt zult moeten concentreren op de ademhaling. Dit noemen we de latente fase en deze fase duurt meestal tot ongeveer 4cm ontsluiting. Daarna worden de weeën krachtiger en komen ze steeds sneller op elkaar, dit noemen we de actieve fase. Concentreer je op je geleerde ontspannings- en ademhalingstechnieken. Wanneer de baarmoedermond helemaal open is, dat wil zeggen 10cm, noemen we dat volledige ontsluiting. Hoe lang de ontsluiting duurt, is van tevoren niet te zeggen. Dit verschilt per persoon en hangt onder andere samen met de kracht van de weeën, of het je eerste of een volgende kind is.

In ieder geval is het belangrijk te proberen zo goed mogelijk te ontspannen door:

  • Een aangename warme omgeving te zoeken, muziekje, gedimd licht
  • Een warme douche of bad te nemen
  • Het laten masseren van je rug, nek, benen of voeten door je partner
  • Je te concentreren op je ademhaling

Uitdrijvingsfase
Wanneer je volledige ontsluiting hebt bereikt, begint de uitdrijving. Meestal voel je op het eind van de ontsluitingsfase al wat meer druk naar onderen, dus op je anus. Dit gaat over in persdrang; het gevoel dat je het drukken niet meer weg kan zuchten. Dit wordt mede gecreëerd doordat het hoofdje steeds verder naar beneden wordt gedrukt. Indien het hoofdje ver genoeg naar beneden is gekomen en de persdrang niet meer op te houden is, wordt er gestart met persen oftewel de uitdrijvingsfase.

De duur van het persen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de frequentie van de weeën, de sterkte van de weeën, de ligging van het hoofd van je kindje. Bij een eerste bevalling moet de weg door de vagina nog gebaand worden. Dit houdt in dat dit meestal meer tijd kost, de gemiddelde tijd bij een eerste kindje dat er geperst wordt, is ongeveer een uur. Bij een volgend kindje gaat dat vaak een stuk sneller, je moet dan denken aan een paar keer persen. Er zijn tijdens de uitdrijving verschillende houdingen mogelijk die het persen kunnen bevorderen. Samen kijken we wat voor jou en het kindje een prettige houding kan zijn.

Nageboortetijdperk
Nadat jullie kindje geboren is, zit de bevalling er nog niet helemaal op. Ook de placenta (nageboorte) moet nog geboren worden. De baarmoeder trekt samen, waardoor de placenta los laat van de baarmoederwand. We controleren na de geboorte altijd of dat de placenta en vliezen compleet zijn.

Soms verloopt dit niet helemaal voorspoedig en kan het nodig zijn dat we je een injectie met oxytocine geven om het sneller te laten verlopen. Oxytocine is hetzelfde hormoon wat je ook aanmaakt voor de weeën. Het bloedverlies wordt steeds goed in de gaten gehouden.

We kijken of er gehecht moet worden. Het hechten gebeurt onder verdoving. Verder wordt jullie kindje nagekeken en er worden een aantal reflexen getest. Indien er bijzonderheden zijn krijgen jullie dit te horen. Het kindje wordt gewogen en de kraamverzorgende zal jullie kindje aankleden. Indien je borstvoeding wilt geven proberen we binnen een uur na de bevalling je kindje aan de borst te leggen.

Als alles klaar is en je bent gewassen of gedoucht, kan het kraambed beginnen.

Pijnbestrijding
Een bevalling gaat gepaard met pijn. Door goede ademhalingstechniek en ontspanning (bv. door warmte en massage) is deze pijn in de meeste gevallen dragelijk. Daarnaast maakt je lichaam ook een hormoon aan genaamd endorfine dat zorgt voor een natuurlijke pijnstilling. Veel vrouwen kunnen een bevalling zonder pijnbestrijding dan ook goed aan. Echter wanneer de pijn tegenvalt of door uitputting, angst of spanning kan pijnbestrijding nodig zijn.

Er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding. Afhankelijk van de situatie zal gekozen worden voor remifentanyl of een ruggenprik. Pijnbestrijding kan alleen indien de conditie van je kindje het toelaat. Bij alle vormen van pijnstilling doormiddel van medicatie zal de bevalling plaatsvinden onder de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Lees via deze folder meer over de verschillende vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Via deze link kijk je een voorlichtingsfilm over omgaan met pijn tijdens de bevalling.

Bellen tijdens de bevalling

  • Indien je nog geen 37 weken zwanger bent en denkt dat de bevalling begonnen is.
  • Indien je bevalt van je eerste kindje en 1 uur lang krachtige weeën hebt die om de 3-4 minuten komen en de wee 1 minuut duurt.
  • Bij een volgend kindje bel je bij een 1 uur lang weeën om de 5 minuten of wanneer jij denkt dat het nodig is.
  • Bij verlies van vruchtwater terwijl het hoofdje van je kindje niet goed is ingedaald bel je direct en volg de instructies die je op het spreekuur van ons hebt gekregen.
  • Bij helder vruchtwater verlies en het hoofdje van je kindje is goed ingedaald bel je overdag tot 22.00 uur. Breken de vliezen ’s nachts probeer dan nog wat te slapen en bel ons in de ochtend vanaf 8.30 uur.
  • Bij groen of bruin vruchtwater verlies bel je dag en nacht.
  • Indien je veel helder rood bloedverlies hebt. Een beetje bloedverlies gedurende de bevalling is heel normaal. Vaak is het wat rozig of vermengd met slijm.
  • Bij onzekerheid en/of ongerustheid.

 

Bereikbaarheid

Voor bevallingen en dringende verloskundige hulp zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

Je krijgt direct een verloskundige aan de lijn via:

0497-782505 (toets 1)

Partners