Leefstijl
Gezond zwanger
Gezond leven is belangrijk voor de gezondheid van jezelf en dat van je toekomstige kindje. Hieronder vind je een aantal belangrijke tips.
Gezond leven is belangrijk voor de gezondheid van jezelf en dat van je toekomstige kindje. Hieronder vind je een aantal belangrijke tips.
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. Het is niet nodig om voor twee te eten. Veel producten mag je gewoon hebben, maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor je kindje. Let dus goed op wat je eet en drinkt. Kijk voor meer informatie op wat kan ik wel en niet eten. Met de app ZwangerHap kun je nagaan of je een product wel of niet mag hebben.
Zorg voor een dagelijkse inname van Foliumzuur (400 of 500 microgram, gebruik t/m 10+0 weken zwangerschap) en Vitamine D (10 microgram, gebruik gehele zwangerschap).
Daarnaast is het advies om dagelijks 1000 milligram Calcium te nemen. Calcium zit vooral in melkproducten zoals melk of yoghurt. Je krijgt voldoende calcium binnen als je elke dag 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel neemt. Calcium is belangrijk voor de botopbouw van je kindje. Als je genoeg calcium binnenkrijgt, is de kans kleiner dat je kindje te vroeg geboren wordt en je hebt ook minder kans op hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging. Mocht je te weinig calcium uit voeding halen kun je ervoor kiezen een supplement te nemen.
Wanneer je niet rookt heb je minder kans op een miskraam of een zwangerschap buiten je baarmoeder. Ook krijgt je kindje dan meer voeding en lucht, waardoor je kindje beter groeit en minder kans heeft op afwijkingen en vroeggeboorte. Meeroken is ook schadelijk en gebruik geen e-sigaret (vape). In veel e-sigaretten zit nicotine en ook met een e-sigaret adem je ongezonde stoffen in die bij je kindje terecht komen. Kijk voor meer informatie op www.ikstopnu.nl/zwanger en www.rookvrijeouders.nl.
Als je alcohol drinkt, drinkt je kindje met je mee en heb je een grotere kans op een miskraam. Alcohol kan de hersenen en andere organen van je kindje beschadigen. Je kindje groeit minder goed en kan te vroeg geboren worden. Geen enkele hoeveelheid alcohol is veilig tijdens de zwangerschap, er is kans op Foetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD). Drink ook geen alcohol als je borstvoeding geeft. Alcohol komt in de moedermelk terecht.
Hulp nodig om te stoppen met roken en alcohol? We kunnen je helpen de juiste begeleiding te vinden!
Bij alles wat je aan medicijnen (pillen, poeders, capsules, zalf/crèmes en homeopathische middelen) gebruikt, is het belangrijk om de bijsluiter na te kijken. Veel medicijnen worden namelijk afgeraden om tijdens je zwangerschap te gebruiken. Ook medicijnen die niet voorgeschreven zijn door een arts zijn niet altijd veilig te gebruiken. Overleg daarom altijd met je arts, apotheker of met één van ons of het medicijn/middel veilig is om te gebruiken tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode.
Het gebruik van alle soorten drugs (hard en soft) zijn zeer slecht tijdens de zwangerschap. Gevolgen voor je kindje kunnen vroeggeboorte, verslaving, groeiachterstand en overlijden zijn. Wanneer je drugs gebruikt, is het zeer belangrijk eerlijk aan ons te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Zo kunnen we samen de beste zorg kiezen voor jou en je nog ongeboren kindje. Kijk voor meer informatie op www.drugsinfo.nl/zwanger of bel anoniem met de Drugs Infolijn (0900-1995).
Zorg voor een goede basis hygiene en voorkom besmettelijke ziektes. Was altijd goed je handen met zeep voor en na het bereiden van eten en na een toiletbezoek.
Het CMV-virus komt vaak voor in speeksel en plas van kleine kinderen. Was daarom altijd je handen na het afvegen van snottebellen, het verwisselen van luiers of als je een kind geholpen hebt op de wc. Neem ook geen speen, lepel of vork van jouw eigen of andere kinderen in je mond.
De kattenbak verschonen kun je tijdens de zwangerschap beter door een ander laten doen of draag handschoenen. Hetzelfde geldt voor tuinieren. In de kattenbak of in aarde kunnen door de uitwerpselen van katten bacteriën zitten die toxoplasmose veroorzaken en dat kan schadelijk zijn voor je kindje.
Je kunt tijdens de zwangerschap gewoon sporten. Het is juist gezond om in beweging te zijn. Luister wel naar je lijf en ga niet ineens vaker sporten dan voor je zwangerschap. Stop of minder met sporten wanneer je buikpijn krijgt, regelmatig harde buiken krijgt of erg vermoeid raakt. Wandelen, fietsen, zwemmen en fitness kun je gewoon tot het einde van je zwangerschap doen. Buikspieroefeningen, contactsporten en diepzeeduiken worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Zorg verder dat je voldoende drinkt.
De beleving van seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen voelen zich juist extra aantrekkelijk en hebben meer zin in vrijen dan gebruikelijk; anderen ervaren het tegenovergestelde. Klachten als moeheid of misselijkheid staan soms zin in seks in de weg. Pijnlijke gespannen borsten kunnen bij seksuele opwinding nog pijnlijker worden. Er kan meer behoefte aan intimiteit en aanraking ontstaan dan aan geslachtsgemeenschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap worden geen beperkingen geadviseerd ten aanzien van seksualiteit. Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. Alleen bij bloedverlies of gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden.
Problemen met seksualiteit kunt je altijd met ons bespreken, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. Dit geldt ook voor eerdere vervelende seksuele ervaringen of moeite hebben met een inwendig onderzoek. Wanneer wij dit vooraf weten, kunnen we er rekening mee houden tijdens je zwangerschap en bevalling.
Je kunt gewoon werken tijdens de zwangerschap mits je niet in aanraking komt met gevaarlijke stoffen, stralingen of in de omgeving een groot infectierisico loopt. Je werkgever moet er voor zorgen dat je veilig kunt werken. Overleg dus altijd met je werkgever wanneer je te maken hebt met de eerder genoemde werkomstandigheden. Je werkgever moet het werk dan aanpassen en je eventueel ander werk aanbieden. Je kunt het ook altijd overleggen met je bedrijfsarts. Meer informatie over gezond en veilig werken vind je hier of kijk op de website van het Arboportaal.
Werk je nachtdiensten of ploegendiensten? Overleg met je werkgever over andere werktijden en andere rusttijden. Je hebt recht op extra pauzes als je zwanger bent, je hoeft niet ’s nachts te werken en/of over te werken. Dit geldt ook voor de eerste 6 maanden na je bevalling.
ZORG VOOR VROUWEN & VERLOSKUNDE IN DE KEMPEN
Wij begeleiden vrouwen ‘van 16 tot 66 jaar’ van kinderwens tot bevalling en van anticonceptie tot overgangsklachten. We doen dit met aandacht en zorg op maat die laagdrempelig en dichtbij bereikbaar is.
CONTACT
Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer:
Voor niet dringende vragen, het maken of verzetten van afspraken is onze assistente aanwezig van maandag tot en met donderdag van 8:30u tot 12:30u.
LOCATIE EERSEL
Hint 11
5521 AE Eersel
LOCATIE HAPERT
Oude Provincialeweg 77
5527 BN Hapert
DIRECT NAAR