Skip to main content

Verloskunde

Verloskunde
Gefeliciteerd

Je bent zwanger!

Een bijzondere tijd breekt aan. Elke zwangerschap is anders en persoonlijk. Hieronder beschrijven we de basis zorg van wat je van week tot week kunt verwachten. Sommige zwangeren hebben door medische redenen extra zorg nodig. We stellen je daarvan dan op de hoogte.

meld je aan
Een bijzondere tijd breekt aan. Elke zwangerschap is anders en persoonlijk.

4 tot 8 weken

Neem contact met ons op voor het maken van de eerste afspraken.

Zorg voor een dagelijkse inname van Foliumzuur (400 of 500 microgram), Vitamine D (10 microgram) en Calcium (1000 milligram, dit staat gelijk aan dagelijks 3-4 porties melkproducten. Indien je niet aan de dagelijkse hoeveelheid calcium uit voeding komt adviseren we je om tabletten te slikken).

Je mag kraamzorg gaan regelen.

Je kunt je opgeven voor moeders voor moeders, deelnemen kan vanaf 6 weken.

8 weken

Je komt voor de eerste echo. We kijken of het hartje klopt en maken een inschatting van de zwangerschapsduur. Bij voorkeur maken we deze echo inwendig. Je mag daarom met een lege blaas op het spreekuur komen.

Je mag de Intake-vragenlijst invullen en uploaden in het zwangerenportaal onder ‘bestanden’

Belangrijke informatie over zwanger zijn vind je in deze folder (engelse versie)

Indien gewenst zijn er onderzoeken mogelijk naar de gezondheid van jullie kindje, zoals de NIPT, 13 en 20 wekenecho. Het is wenselijk dat je hier al vóór de eerste afspraak over nadenkt. Lees ook op: www.pns.nl

10 tot 12 weken

Je komt voor het intakegesprek waarin we vragen naar jullie medische voorgeschiedenis. We gaan met je in gesprek over de mogelijkheden rondom prenatale screening, zoals NIPT, 13 en 20 weken echo. Indien gewenst zetten we de onderzoeken ingang.

Je komt voor de termijnecho en bepalen de uitgerekende datum. Deze echo wordt via de buik gemaakt en daarom mag je met een volle blaas op spreekuur komen. Als jullie besluiten een NIPT uit te voeren krijg je nu het aanvraagformulier mee.

Denk na over kinderopvang.

Breng je verzekering op de hoogte.

13 weken

Indien gewenst kun je de 13 wekenecho laten maken. Er wordt met een echo gekeken of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft.

Indien niet gehuwd of geregistreerd partners; erkenning van de ongeboren vrucht regelen < 24 weken zwangerschap. Het verschil tussen samenwonen, trouwen of geregistreerd partners vind je hier.

15 tot 16 weken

Je komt elke 4 weken op controle. Tijdens een controle vragen we hoe het met je gaat en beantwoorden al je vragen. We meten je bloeddruk, voelen aan je buik en luisteren naar het hartje van je kindje.

We koppelen de uitslagen van de onderzoeken die je tot nu toe hebt laten doen terug en je kunt een zwangerschapsverklaring voor je werkgever terugvinden in je zwangerenportaal bij bestanden.

Je kunt deze controle combineren met een geslachtsecho. Mocht je dit wensen geef het dan bij een van ons aan. We plannen dan namelijk extra tijd in. De kosten voor de geslachtsbepaling bedragen €40,-.

20 weken

Indien gewenst kun je de 20 wekenecho laten maken. Het doel van deze echo is het opsporen van eventuele lichamelijke afwijkingen bij je kindje.

Je kunt hier een afspraak maken voor de 22 wekenprik en griepprik. Met deze prik bescherm je je kindje tegen kinkhoest en griep.

Je kunt je aanmelden voor een zwangerschapscursus of voorlichtingsavond bij ons op de praktijk

20 tot 24 weken

Je gaat de bewegingen van je kindje ontdekken. Het is belangrijk deze folder over het leven voelen van je kindje goed door te lezen.

Via deze informatie hopen we bewustwording te creëren over het belang van een gezonde bekkenbodem. In geval van klachten verwijzen we door naar een bekkenfysiotherapeut. Tessy van Leeuwen is werkzaam in ons pand in Eersel.

Het is goed om alvast na te denken over de keuze borst-of kunstvoeding.

24 tot 30 weken

Je komt elke 3 weken op controle.

Je krijgt een bloedafname formulier mee om ijzer te bepalen en indien nodig aanvullend onderzoek.

Je mag gaan nadenken over geboortewensen. Bekijk hier alle folders die betrekking hebben op de bevalling, ze kunnen je helpen bij het opstellen van je geboortewensen.

30 tot 34 weken

Je komt nu elke 2 weken op controle.

In deze periode maken we een groeiecho.

We bespreken jullie geboortewensen.

Wanneer je een Rhesus D negatieve bloedgroep hebt en je kindje is positief krijg je een injectie met anti D om je kindje te beschermen.

35 tot 36 weken

We bereiden je voor op de bevalling. Wanneer moet je bellen?

Als je kindje in stuit ligt, krijg je informatie over de mogelijkheid het kindje te draaien. Bekijk ook een filmpje.

Check: heb je een kennismakingsgesprek gehad met de kraamzorg?

Check: heb je een kraampakket ontvangen van je zorgverzekering?

Check: zet alvast een tasje klaar om mee te kunnen nemen naar het ziekenhuis en zorg dat je je bed omhoog zet (>75cm)

36 tot 40 weken

Je komt elke week op controle.

We bereiden je voor op het kraambed. De folders die betrekking hebben op het herstel na de bevalling en de kraamperiode vind je hier.

40 tot 41 weken

Wanneer je nog niet bevallen bent, bespreken we de keuze afwachten versus inleiden vanaf 41+0 weken. We gebruiken daarbij deze keuzehulp.

Bij vrouwen die al eens bevallen zijn bieden we, indien gewenst, een inwendig onderzoek aan. Bij vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kindje doen we dit in principe na 41 weken.

> 41 weken

We maken een extra controleafspraak bij de gynaecoloog om jou en je kindje goed in de gaten te houden en om een eventuele inleiding te bespreken.

Indien gewenst doen we een inwendig onderzoek om te voelen hoe rijp de baarmoedermond aanvoelt.

Na de bevalling

Er is kraamzorg in huis t/m dag 6 a 8 na de bevalling. Zij helpt bij de verzorging van moeder en kind.

Wij bezoeken je om de dag. Je mag ons altijd bellen mocht je vragen hebben; 0497-782505

De hielprik/gehoorscreening zal thuis plaatsvinden tussen dag 4 en 8 na de bevalling.

De folders die betrekking hebben op het herstel na de bevalling en de kraamperiode vind je hier.

6 weken na de bevalling

Afsluitend gesprek op de praktijk. Je mag hier zelf een afspraak voor maken via onze assistente.

Indien gewenst kun je deze vragenlijst ingevuld meenemen. Door het beantwoorden van deze vragen kunnen wij beoordelen hoe sterk je bekkenbodemspieren zijn en of het noodzakelijk is om bekkenbodem fysiotherapie te gaan volgen.

Informatie rondom anticonceptie na de bevalling

Bellen tijdens de zwangerschap

  • Bij vaginaal bloedverlies.
  • Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen.
  • Bij minder/andere bewegingen van je kindje dan je gewend bent (vanaf 26 weken).
  • Indien je nog geen 37 weken zwanger bent en je denkt dat je aan het bevallen bent.
  • Bij vruchtwater verlies of twijfel hierover voor de 37 weken.
  • Bij dringende vragen of ongerustheid.

Bereikbaarheid

Toets 1 voor spoed zoals bevallingen en dringende verloskundige hulp. Je wordt direct doorverbonden met de verloskundige, 24 uur per dag bereikbaar.

Toets 2 voor het maken van afspraken en het stellen van niet dringende vragen. Onze assistente is aanwezig van maandag tot en met donderdag van 8.30-12.30 uur.

0497-782505

Partners