Zwanger
Regelzaken
Als je zwanger bent moet je veel regelen. Wat en hoe je alles moet regelen is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie. Wij helpen je graag met praktische informatie over de meest voorkomende en belangrijke zaken.
Als je zwanger bent moet je veel regelen. Wat en hoe je alles moet regelen is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie. Wij helpen je graag met praktische informatie over de meest voorkomende en belangrijke zaken.
In de eerste week na de bevalling kun je kraamzorg krijgen. De kraamverzorgende zorgt voor rust en regelmaat in jullie nieuwe gezinssituatie. Ze zorgt ervoor dat je goed kan herstellen en leert jou en je partner alles over de verzorging van jullie kindje. Ook kan ze ons, als verloskundigen, assisteren bij de bevalling.
Je kunt de kraamzorgorganisatie zelf uitkiezen. Doe dit het liefst vóór de 16e week van je zwangerschap. Er zijn meerdere kraamzorgorganisaties en kraamverzorgende werkende op ZZP-basis in onze regio. Kijk hier voor het aanbod. Wanneer je bent aangemeld krijg je tussen 22 en 32 weken zwangerschap een gesprek om kennis te maken en ze geeft tips om de kraamtijd goed voor te bereiden. Je zorgverzekering betaalt de kraamzorg, maar je betaalt per uur wel een eigen bijdrage. Ben je aanvullend verzekerd? Dan betaalt de zorgverzekeraar soms de eigen bijdrage.
Nu je zwanger bent, kun je meedoen aan Moeders voor Moeders. Deze organisatie zamelt urine in van zwangeren om vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen. Voor meer informatie of om je aan te melden, verwijzen we je door naar Moeders voor Moeders.
We raden je aan om deel te nemen aan een zwangerschapscursus, zeker wanneer je je eerste kindje verwacht. Het is een goede voorbereiding op de bevalling. Je krijgt over het algemeen informatie en leert (ontspannings-)oefeningen en ademhalingstechnieken. Er zijn verschillende soorten van begeleiding, in groepsverband, samen met je partner, of individueel. Voor meer informatie over verschillende cursussen/begeleiding in de omgeving vind je hier.
Meld na de termijnecho bij de zorgverzekering dat je zwanger bent. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden een kraampakket en zorgen er dan ook voor dat je het kraampakket rond de 30e zwangerschapsweek thuis gestuurd krijgt. Soms kan het voorkomen dat je niet voldoende verzekerd bent om een kraampakket te ontvangen. In dat geval is het verstandig om zelf een kraampakket te regelen.
Afhankelijk van je polis/verzekering kan het zijn dat je een eigen bijdrage hebt voor kraamzorg en/of een poliklinische bevalling in het ziekenhuis (bevalling zonder medische indicatie). Laat je hierover goed informeren door de verzekeringsmaatschappij, zodat je geen onverwachte kosten gaat krijgt.
Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap en ben je de (toekomstige) vader/duomoeder?
Dan kun je je kindje erkennen om juridische ouder te worden en zo de rechten en de plichten te krijgen die horen bij het ouderschap. Het maakt daarbij niet uit of je de biologische vader bent of niet. Het is wel van belang dat de moeder akkoord gaat met de erkenning. Bij het gemeentehuis kan ‘de akte van erkenning van de ongeboren vrucht’ worden opgesteld. Het is verstandig dit al voor de 24e week van de zwangerschap te regelen. Bij aangifte van jullie kindje na de geboorte heb je de akte van erkenning nodig. Wanneer de erkenning is geregeld kan ook de achternaam van het kindje vastgelegd worden. Wanneer duomoeders getrouwd zijn of geregistreerd partners zijn kan het in sommige gevallen alsnog nodig zijn om het kindje te erkennen. Lees op rijksoverheid meer over erkenning, geboorte aangifte, naamskeuze kind, ouderlijk gezag en nog veel meer.
Je hebt recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je mag je verlof tussen de 34e en 36e week van zwangerschap laten beginnen, maar je moet in ieder geval stoppen met werken als je 36 weken zwanger bent. Je partner kan na je bevalling geboorteverlof krijgen en jullie hebben beiden ook recht op ouderschapsverlof.
Wanneer je zelfstandig ondernemer bent of een uitkering krijgt zijn er speciale regelingen. Kijk voor meer informatie op Arboportaal.
Het voelt misschien vroeg om al voor de geboorte over kinderopvang na te denken, maar bij de reguliere opvang is vaak een wachtlijst. Het is daarom belangrijk om je op tijd te oriënteren en je kindje in te schrijven.
ZORG VOOR VROUWEN & VERLOSKUNDE IN DE KEMPEN
Wij begeleiden vrouwen ‘van 16 tot 66 jaar’ van kinderwens tot bevalling en van anticonceptie tot overgangsklachten. We doen dit met aandacht en zorg op maat die laagdrempelig en dichtbij bereikbaar is.
CONTACT
Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer:
Voor niet dringende vragen, het maken of verzetten van afspraken is onze assistente aanwezig van maandag tot en met donderdag van 8:30u tot 12:30u.
LOCATIE EERSEL
Hint 11
5521 AE Eersel
LOCATIE HAPERT
Oude Provincialeweg 77
5527 BN Hapert
DIRECT NAAR