Skip to main content

Kinderwens

Kinderwens?

Een gezonde start

De periode vlak vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Het is dus verstandig om vooraf al bij mogelijke risico’s stil te staan. Wat moet je doen, of juist laten, om zo gezond mogelijk in verwachting te raken?

meld je aan
Een gezonde start

Kinderwensspreekuur

Wie zich goed wil voorbereiden op een zwangerschap kan bij ons terecht op het speciale kinderwensspreekuur. Tijdens het kinderwensspreekuur vertellen we je alles over vruchtbaarheid, gezonde voeding, gezonde leefstijl, het slikken van foliumzuur en medicijngebruik. Ook bespreken we jouw persoonlijke situatie rondom eventuele risicofactoren of ziektes in de familie. Soms is het verstandig om al voordat je zwanger bent bepaalde onderzoeken te doen of maatregelen te nemen. Het spreekuur is bedoeld voor vrouwen én mannen. De gezondheid en leefstijl van beide ouders is namelijk van invloed op een gezonde zwangerschap. Een consult op het kinderwensspreekuur wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op het consult is het fijn wanneer je deze vragenlijst invult. Als je een partner hebt, kun je het samen met hem of haar invullen. Mail de ingevulde vragenlijst vóór je afspraak naar ons beveiligd door via  zorgvoorvrouwenverloskundeindekempen@zorgmail.nl.

maak een afspraak
Tips en adviezen

Gezond en bewust kiezen voor een zwangerschap is de eerste stap

Zorg dat jij en je partner gezond leven. Bepaalde stoffen kunnen al vóór de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van je kindje. De site strakszwangerworden.nl geeft je volop tips over hoe je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap kunt beginnen. Hieronder al enkele Do’s en Don’ts

DO’s

Slik 400 microgram Foliumzuur per dag.

Foliumzuur is belangrijk voor de gezondheid van je kindje. Het slikken van foliumzuur verkleind de kans dat je een kind krijgt met een ernstige handicap, zoals een open ruggetje. Het duurt ongeveer vier weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd, daarom kun je het best starten met foliumzuur voordat je probeert zwanger te worden. Blijf slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Eet gevarieerd en gezond

Gezond eten betekent volop groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten. Wissel goed af. Eet volgens de Schijf van Vijf. Kijk op Voedingscentrum voor alle adviezen.

Gezond gewicht

Als je zwanger wilt worden is te zwaar zijn niet goed, maar te licht ook niet.
Een gezond gewicht helpt je om makkelijker zwanger raken. Het is ook belangrijk voor jouw gezondheid tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je toekomstige kind.

Beweeg regelmatig

Beweeg elke dag minimaal 30 minuten. Met bewegen bedoelen we niet alleen sporten. Ook wandelen, een stuk fietsen of huishoudelijke taken tellen mee.

DON’ts

Roken

Roken kan invloed hebben op de vruchtbaarheid. Vrouwen die roken worden over het algemeen minder snel zwanger en mannen die roken hebben over het algemeen minder zaadcellen. Wanneer je niet rookt krijgt je baby meer voeding en lucht. Je baby groeit beter en heeft minder kans op afwijkingen. Ook heb je minder kans op een baby die te vroeg geboren wordt of te klein is.

Alcohol drinken

Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen schadelijk zijn. Omdat we niet weten welke hoeveelheid alcohol voor problemen kan zorgen is het advies om geen alcohol te drinken als je zwanger wilt worden of als je al zwanger bent.

Drugs gebruiken

Gebruik geen drugs wanneer je zwanger wilt worden. Drugs zijn schadelijk voor je zwangerschap en de ontwikkeling van je kindje. Mannen die veel hasj of wiet roken, of cocaïne gebruiken kunnen daar onvruchtbaar van worden.

Pas op met medicijnen

Neem alleen medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven. Laat je (huis)arts en apotheker weten dat je zwanger wilt worden. Zij weten welke medicijnen je beter niet kunt gebruiken. Soms wordt een ander medicijn voorschrijven met dezelfde werking. Stop nooit op eigen initiatief met medicijnen.

Partners