Spiralen

Anticonceptie

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen, daarom is het belangrijk te overwegen welke vorm van anticonceptie het beste bij je past. De verschillende vormen van anticonceptie kun je vinden via www.anticonceptie.nl. Tijdens de kraamperiode en op de nacontrole zullen wij dit onderwerp ook met jullie bespreken. Je kunt met al je vragen rondom anticonceptie bij ons terecht.

Op enig moment, dat verschilt per vrouw, komt je cyclus na de bevalling weer op gang. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben. Het duurt dan meestal wat langer voordat je cyclus weer op gang komt. Borstvoeding geven beschermt niet tegen een nieuwe zwangerschap, omdat er in de meeste gevallen een eisprong voorafgaat aan de eerste menstruatie. Hierdoor kun je dus al vruchtbaar zijn voordat je het weet. Het is daarom verstandig om op tijd na te denken over anticonceptie.

Spiralen:

Een spiraal is een heel betrouwbare vorm van anticonceptie en is ook een goede optie tijdens borstvoeding.

Wanneer je een spiraal wilt laten plaatsen of dit overweegt kun je bij ons in de praktijk terecht. Wij plaatsen verschillende soorten spiralen. Voor het plaatsen van een spiraal hoef je niet bekend te zijn bij ons in de praktijk.

Er zijn twee soorten spiralen; het hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) en het hormoonvrije koperspiraal (T-safe).

  • Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraal geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen afgeremd.

Het hormoonspiraal kan een eisprong onderdrukken. Als er geen eicel vrijkomt, kan er ook geen bevruchting plaatsvinden. Mocht het toch tot een bevruchting komen, kan deze zich niet innestelen omdat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd.

Omdat het baarmoederslijmvlies niet tot nauwelijks wordt opgebouwd worden veel vrouwen met een hormoonspiraal niet of nauwelijks ongesteld.

Het hormoonspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie en kan 5 jaar zijn werk doen. Het is natuurlijk  mogelijk om een hormoonspiraal eerder te laten verwijderen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Een hormoonspiraal moet op recept worden afgehaald bij de apotheek. Wij kunnen een recept voor je uitschrijven. De kosten van de hormoonspiraal zijn ongeveer €170,-. Vraag bij je zorgverzekeraar na of de kosten van het spiraal worden vergoed.

  • Koperhoudend spiraal

Een koperspiraal is een hormoonvrije vorm van anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper maakt zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen inactief, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Mocht er onverhoopt toch een bevruchting plaatsvinden, dan zorgt de koper ervoor dat een innesteling niet mogelijk is.

Het T-safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan de T-safe ook voor een kortere periode geplaatst worden, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Met een koperspiraal behoudt je de eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na het plaatsen kunt verwachten zijn onder meer; een langdurigere en/of hevigere menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies tijdens de menstruatie iets toenemen.

Een koperspiraal kost €69,95. Vraag bij je zorgverzekeraar na of de kosten van het spiraal worden vergoed.

Plaatsing van een spiraal:

Wanneer je nooit eerder bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst binnen 7 dagen na de eerste dag van je menstruatie. De baarmoedermond is dan iets geopend, wat het plaatsen makkelijker maakt.

Wanneer je onlangs bevallen bent plaatsen we een spiraal vanaf 10-12 weken na de bevalling, dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug in haar oude staat.

Het inbrengen van een spiraal is over het algemeen eenvoudig en gaat vrij snel. We plannen ruim voldoende tijd in, zodat we je alles rustig kunnen uitleggen en de tijd kunnen nemen om het plaatsen zo prettig mogelijk te maken.

Vóór de plaatsing maken we een echo om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, dit is vaak gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 2 paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen. Direct na de plaatsing controleren we middels een echo of de spiraal op de juiste plaats zit.

Na plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, die meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben.

De kosten voor het plaatsen van een spiraal zijn €68,66. Deze kosten kunnen we in de meeste gevallen rechtstreeks declareren bij je zorgverzekeraar en het kan zijn dat deze van je eigen risico af gaat. Vraag bij je zorgverzekeraar na of de kosten van de plaatsing worden vergoed. De kosten van de echo direct na plaatsing van de spiraal kunnen we niet bij de zorgverzekeraar indienen, deze kosten zijn €32,00.

Verwijderen van een spiraal:

Ook voor het verwijderen en eventueel direct plaatsen van een nieuwe spiraal kun je bij ons terecht.

Na het verwijderen van een spiraal ben je direct weer vruchtbaar.

Mocht je graag meer informatie wensen of een afspraak willen maken voor het plaatsen en/of verwijderen van een spiraal neem dan contact met ons op.

 

 

Verloskundigenpraktijk In de Kempen

Spreekuur locatie Eersel

Hint 11
5521 AE Eersel

Spreekuur locatie Hapert

Hapert
Oude Provincialeweg 77
5527 BN Hapert

Spreekuur locatie Vessem

Fysio Vessem
Hemelrijk 1
5512 BZ Vessem
© 2023 Verloskundigenpraktijk In de Kempen - Privacy Policy