Spiralen

Anticonceptie

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen, daarom is het belangrijk te overwegen welke vorm van anticonceptie het beste bij je past. De verschillende vormen van anticonceptie kun je vinden via www.anticonceptie.nl. Tijdens de kraamperiode en op de nacontrole zullen wij dit onderwerp ook met jullie bespreken. Je kunt met al je vragen rondom anticonceptie bij ons terecht.

Op enig moment, dat verschilt per vrouw, komt je cyclus na de bevalling weer op gang. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben. Het duurt dan meestal wat langer voordat je cyclus weer op gang komt. Borstvoeding geven beschermt niet tegen een nieuwe zwangerschap, omdat er in de meeste gevallen een eisprong voorafgaat aan de eerste menstruatie. Hierdoor kun je dus al vruchtbaar zijn voordat je het weet. Het is daarom verstandig om op tijd na te denken over anticonceptie.

Spiralen:

Een spiraal is een heel betrouwbare vorm van anticonceptie en is ook een goede optie tijdens borstvoeding.

Wanneer je een spiraal wil laten plaatsen of dit overweegt kun je bij ons in de praktijk terecht. Voor het plaatsen van een spiraal hoef je niet bekend te zijn bij ons in de praktijk.
Wij plaatsen verschillende soorten spiralen.

Er zijn twee soorten spiralen; het hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) en het hormoonvrije koperspiraal (T-safe).

 • Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraal geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen afgeremd. Doordat de afgifte van het hormoon heel plaatselijk is blijven de bloedspiegels laag. Daardoor word het baarmoederslijmvlies niet tot nauwelijks wordt opgebouwd en menstrueren de meeste vrouwen met een hormoonspiraal niet of in ieder geval veel minder dan dat ze voorheen gewend waren.

Het hormoonspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie en kan 5 jaar (Kyleena) of 8 jaar (Mirena) zijn werk doen. Het is natuurlijk  mogelijk om een hormoonspiraal eerder te laten verwijderen.
Sommige vrouwen hebben de eerste 3-6 maanden last van tussentijds bloedverlies. Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder andere; hoofdpijn, stemmingswisselingen, verminderd libido enz.

 • Koperhoudend spiraal

Een koperspiraal is een hormoonvrije vorm van anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper maakt zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen inactief, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Mocht er onverhoopt toch een bevruchting plaatsvinden, dan zorgt de koper ervoor dat een innesteling niet mogelijk is.

Het T-safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan de T-safe ook voor een kortere periode geplaatst worden, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Met een koperspiraal behoudt je de eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na het plaatsen kunt verwachten zijn onder meer; een langdurigere en/of hevigere menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies tijdens de menstruatie iets toenemen.

Plaatsing van een spiraal:

Voorheen dachten we dat het spiraal makkelijker geplaatst kon worden wanneer je menstrueert, of dat het minder pijnlijk zou zijn. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het niet uit maakt wanneer je de spiraal plaatst.

Wanneer je onlangs bevallen bent plaatsen we een spiraal vanaf 10-12 weken na de bevalling, dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug in haar oude staat.

Het inbrengen van een spiraal is over het algemeen eenvoudig en gaat vrij snel. We plannen ruim voldoende tijd in, zodat we je alles rustig kunnen uitleggen en de tijd kunnen nemen om het plaatsen zo prettig mogelijk te maken.

Vóór de plaatsing maken we een echo om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, dit is vaak gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 2 paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen. Direct na de plaatsing controleren we middels een echo of de spiraal op de juiste plaats zit.

Na plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, die meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben.
Zes weken na het plaatsen zien we je graag terug op de praktijk om te horen hoe het gaat. Tevens word er dan nogmaals gekeken of het spiraal nog op de juiste plaats zit.

Verwijderen van een spiraal:

Ook voor het verwijderen en eventueel direct plaatsen van een nieuwe spiraal kun je bij ons terecht.
Na het verwijderen van een spiraal ben je direct weer vruchtbaar.

Implantatiestaafje:

Een implantatiestaafje (Implanon NXT) is net als de spiraal een heel betrouwbare vorm van anticonceptie die ook met borstvoeding kan.

Dit staafje word na een plaatselijke verdoving net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Het is een korte en eenvoudige handeling van ongeveer 30 seconden.

Het geeft een bescherming tegen zwangerschap voor de periode van 3 jaar, daarna moet het staafje verwijderd of vervangen worden.
Door de continue afgifte van een lage dosering hormonen word je eisprong geremd.
Het komt voor dat vrouwen met een implantatiestaafje geen menstruatie meer hebben bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen. Daarnaast heeft 1 op de 5 vrouwen last van tussentijds bloedverlies. Naast deze veranderingen van bloedingspatroon kun je ook andere bijwerkingen ervaren als hoofdpijn, pijnlijke of gespannen borsten, huidafwijkingen, toename lichaamsgewicht etc. Vaak verdwijnen deze bijwerkingen na 3 maanden.

Een implantatiestaafje kan geplaatst worden vanaf 4 weken na de bevalling indien je borstvoeding geeft. Anders kan het ook eventueel al eerder. Na het verwijderen van het staafje ben je na ongeveer 1-2 weken weer vruchtbaar.
Het verwijderen van het staafje gebeurd ook weer na een plaatselijke verdoving waarna er een klein sneetje in de huid gemaakt word om het staafje te verwijderen.

Anticonceptieconsult:

Tijdens een anticonceptieconsult gaan we samen kijken naar de verschillende anticonceptiemethode. Wat past er bij jou, wat zijn je verwachtingen en wat zou je willen gebruiken? Er is voldoende ruimte voor vragen.
Door vooraf een vragenlijst in te vullen kunnen we gericht kijken naar jouw persoonlijke situatie en daarop passende informatie bieden. Daarna kun je zelf een weloverwogen keuze voor de juiste anticonceptiemethode voor jou maken. De duur van een anticonceptieconsult is afhankelijk van je zorgvraag en het eventuele vervolg consult.

Kosten:

Het is afhankelijk van je persoonlijke zorgverzekering en het wel of niet aanvullend verzekerd zijn of de kosten voor het anticonceptiemiddel vergoed wordt.
Meestal worden de plaatsing en de verwijderingskosten vergoed maar kan het soms van je eigen risico af gaan.
De kosten van de controle echo’s en het anticonceptieconsult worden (nog) niet vergoed.
Het is dus belangrijk vooraf goed na te kijken wat voor jou vergoed word en wat niet.

  • Hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) €149,65
  • Koperspiraal (T-safe) €79,95.
  • Implantatiestaafje (Implanon) €129,60
  • Plaatsing/verwijderen spiraal €77,85
  • Echo controle voor en na de plaatsing spiraal en na 6 weken, 1 malig €46,58
  • Echo controle spiraal op een latere termijn €46,58
  • Plaatsing/verwijderen Implantatiestaafje €77,85
  • Anticonceptie consult kort (<20min) €35,91
  • Anticonceptie consult lang (40min) €71,83


Mocht je meer informatie wensen of een afspraak willen maken voor het plaatsen en/of verwijderen van een spiraal of implantatiestaafje neem dan contact met ons op.

Verloskundigenpraktijk In de Kempen

Spreekuur locatie Eersel

Hint 11
5521 AE Eersel

Spreekuur locatie Hapert

Hapert
Oude Provincialeweg 77
5527 BN Hapert

Spreekuur locatie Vessem

Fysio Vessem
Hemelrijk 1
5512 BZ Vessem
© 2024 Verloskundigenpraktijk In de Kempen - Privacy Policy