Verlies van een vroege zwangerschap
Een miskraam
Veel vrouwen hebben na het verlies van hun (prille) zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan je vooraf kunt bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.
Veel vrouwen hebben na het verlies van hun (prille) zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan je vooraf kunt bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.
Een miskraam is het verlies van een zwangerschap (voor de 16e week). Dit komt voor bij ongeveer 10% van de zwangerschappen. Meestal is er een fout opgetreden bij de bevruchting van de eicel met de zaadcel. De natuur lost dit op door de zwangerschap af te stoten. Een miskraam kun je niet zelf veroorzaken door bijvoorbeeld gemeenschap te hebben of veel te tillen.
In de meeste gevallen is een miskraam te herkennen aan vaginaal bloedverlies en krampende buikpijn. Het hebben van bloedverlies wil nog niet zeggen dat er sprake is van een miskraam. Soms heb je in het begin van de zwangerschap bloedverlies, zonder verdere gevolgen. Als er wordt gedacht aan een miskraam, zal altijd voorgesteld worden een echo te maken ter bevestiging. Dit kan vanaf 7 weken. Bij een kloppend hartje is de kans op een miskraam klein maar niet uitgesloten.
Veel vrouwen geven aan af te willen wachten totdat de miskraam spontaan optreedt of doorzet. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Mocht je op een later moment besluiten om een spontaan beloop toch niet te willen afwachten kunnen we je doorverwijzen naar de gynaecoloog.
Soms zijn er situaties waarbij een directe verwijzing naar de gynaecoloog is aangewezen. Bijvoorbeeld bij veel of aanhoudend bloedverlies of bij pijn. Ook kan het voor sommige vrouwen emotioneel of praktisch gezien vervelend zijn om een spontaan beloop af te wachten en verwijzen we direct door naar de gynaecoloog. De gynaecoloog kan de miskraam opwekken door behandeling met medicijnen of een ingreep in het ziekenhuis (curettage).
Het lichamelijk herstel na een miskraam verloopt meestal vlot. Gedurende 1 tot 2 weken is er nog wat bloedverlies en bruine afscheiding. Nadat het bloedverlies gestopt is, is het lichaam voldoende hersteld. Een menstruatie kan weer op gang komen en opnieuw zwanger worden is mogelijk. Denk aan het gebruik van foliumzuur.
Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op: 0497 – 782505 (toets 1)
Mentaal en emotioneel kan het langer duren om een miskraam te verwerken. Neem je verdriet serieus en praat erover. Veel vrouwen hebben na het verlies van hun zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan je vooraf kunt bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.
Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.
Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.
Wat kun je doen om je miskraam te verwerken?
Merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.
Bekijk de folder ‘Een miskraam. En nu?
Op www.miskraambegeleiding.nl vind je praktische hulpmiddelen:
Je kunt, als je wilt, direct weer zwanger worden na een miskraam. Er zijn geen medische redenen waarom je zou moeten wachten. Misschien wil je eerst lichamelijk en emotioneel herstellen. Het kan zijn dat je moe en lusteloos bent na een miskraam, dit komt ook doordat je hormoonspiegel weer verandert. Wanneer je er emotioneel klaar voor bent om weer zwanger te worden is persoonlijk, dat bepaal je zelf met je partner. Natuurlijk kun je bij ons terecht als je wilt praten over een eventuele kinderwens.
ZORG VOOR VROUWEN & VERLOSKUNDE IN DE KEMPEN
Wij begeleiden vrouwen ‘van 16 tot 66 jaar’ van kinderwens tot bevalling en van anticonceptie tot overgangsklachten. We doen dit met aandacht en zorg op maat die laagdrempelig en dichtbij bereikbaar is.
CONTACT
Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer:
Voor niet dringende vragen, het maken of verzetten van afspraken is onze assistente aanwezig van maandag tot en met donderdag van 8:30u tot 12:30u.
LOCATIE EERSEL
Hint 11
5521 AE Eersel
LOCATIE HAPERT
Oude Provincialeweg 77
5527 BN Hapert
DIRECT NAAR