Voorbereidingen
Moeders voor Moeders
Kraamzorg
Kraamzorg draagt bij aan een goed verloop van je kraambed. De kraamverzorgster is aanwezig tijdens de thuisbevalling en verzorgt jou en je kindje na de bevalling en tijdens het kraambed. Ze helpt je bij de (borst)voeding en de verzorging van je kindje in de eerste week. Daarnaast doet ze licht huishoudelijk werk indien daar tijd voor is.
Nadat je je test positief hebt, is het verstandig om zo spoedig mogelijk de kraamzorg te gaan regelen. Hiervoor bel je naar het kraamzorgbureau of de ZZP’er en je geeft aan dat je zwanger bent, daarna breng je de verzekering op de hoogte. Je hebt zelf de keuze uit een aantal kraamzorgbureaus. Dit alles moet je voor de 16e zwangerschapsweek geregeld hebben. Hier volgt een aantal kraamzorgbureau’s en ZZP’ers waar wij veel mee samenwerken:
- Rianne Hendriks: rianne_1961@hotmail.com / 06-46104848
- Elle Hendriks: hendrikselle@hotmail.nl / 06-46918272
- Carin Vosters: info@kraamzorgcarinvosters.nl / 06-12211274
- Arianne Zwegers: www.kraamzorgazwegers.nl /06-57343544
- Helma Coolen: kraamzorg.coolen@hotmail.com / 06-22264604
- Jessica Castelijns: castelijns.kraamzorg@gmail.com / 06-11091918
- Ellen Schilders: schildersellen@gmail.com / 0638361746
- Jolanda Meulenbroeks: jolandameulenbroeks@hotmail.com / 06 11144366
- Nancy Vrijsen: kraamzorglabellevie@outlook.com / 06 37154471
- Nell Hoeks: kraamzorg@nellhoeks.nl / 0651052514
- Inge Lemmens: kraamzorgparamour@gmail.com/ 0648916107
- Manon Wouters: 06-12728213
- Heidi Sprengers: info@kraamzorgpapillon.nl /0630950234
- Belinda Theuws: www.kraamzorgpureliefde.nl / 06-22043412
Zwangerschapsbegeleiding
We raden je aan om deel te nemen aan een zwangerschapscursus, zeker wanneer je je eerste kindje verwacht. Het is een goede voorbereiding op de bevalling door informatie, (ontspannings-)oefeningen en ademhalingstechnieken. Er zijn verschillende soorten van begeleiding, in groepsverband, samen met je partner, of individueel. Voor meer informatie over verschillende cursussen/begeleiding in de omgeving zie:
-
-
- Gratis voorlichtingsavonden op de praktijk in Eersel, Hint 11 van 19:30-21:00u, Aanmelden via info@indekempen.nl door je naam, de gewenste datum en aantal personen door te geven. Let op vol=vol. De actuele data vind je bij ons in de wachtkamer, bij Ingrid onze assistente of op de website bij nieuwsberichten.
- Mom-Fit (Eersel)
- Zwanger totaal: Oefentherapie Cesar & Haptonomie (Bladel)
- Zwangerschapspilates Pilates Premium Place (Eersel)
- Zwangerfit & Mamafit (Reusel & Lage Mierde)
- Zwangerfit (Middelbeers)
- Individuele begeleiding: Cesar de Cirkel (Bladel)
- Praktijk Ank: (Bergeijk)
- Langlevenmama (Vessem/Veldhoven)
- Zwangerschapsmassage I-See-You (Bergeijk)
- Yoga: Karibu Yoga (Bergeijk)
- Yoga: van Harte Yoga (Veldhoven)
- Yoga: de Vlinder (Hooge Mierde)
- Voetreflex Olga Bierens de Haan (Eersel)
- Voetreflex Sandy Kolman (Hapert)
- Zwangerschapszwemmen (Bladel)
- Zwangerschapszwemmen (Eersel)
- Happy Birthingday: babymassage, zwangerschapsyoga & hypnobirthing (Eindhoven)
- Video over bevallen bij de kraamsuites van het Maxima Medisch Centrum Veldhoven
- Online voorbereiding speciaal voor de aanstaande vader
- Borstvoedingscursus/inloopochtenden lactatiekundige Shirley ten Ham
- Online borstvoedingscursus via Zuidzorg/JGZ
- Osteopathie voor klachten tijdens of na je zwangerschap. (Eersel)
- EHBO cursus bij baby’s en kinderen
- Live webinar: Meest voorkomende ongevallen bij 0-3 jarigen
-
Erkenning
Wanneer jullie niet getrouwd of geregistreerde partners zijn, maar je wilt dat je kindje de achternaam van je partner krijgt, is het van belang jullie kindje te erkennen. Bij het gemeentehuis kan dan ‘de akte van erkenning van de ongeboren vrucht’ worden opgesteld. Het is verstandig dit voor de 24 weken zwangerschap al te regelen. Het is verplicht om samen naar het gemeentehuis te gaan en je legitimatiebewijs mee te nemen. Deze akte moet dan worden opgesteld en door jullie beiden worden ondertekent. De erkenning is dan geregeld. Bij aangifte van jullie kindje na geboorte moet deze akte meegebracht worden.
Meer informatie hierover vind je hier.
Kinderopvang
Het voelt misschien erg vroeg om nu al over kinderopvang na te denken maar bij de reguliere opvang is vaak een wachtlijst. Het is daarom belangrijk om je op tijd te oriënteren in de verschillende mogelijkheden en jullie kindje op tijd in te schrijven bij je voorkeur.
Borst- of flesvoeding
In de zwangerschap zal de keuze van de voeding aan de orde komen. Sommigen zullen de keuze al van te voren gemaakt hebben. We willen graag uitleggen waarom wij borstvoeding zo belangrijk vinden en bereid zijn om er alle energie die nodig is, in te steken. Mocht je vragen, twijfels, bijzonderheden hebben rondom je keuze van voeding bespreek dit dan met ons. Echter is de beslissing aan jou of je wel of geen borstvoeding gaat geven, en jouw keuze zullen wij zeker respecteren.
Borstvoeding
Borstvoeding is beter dan flesvoeding, dat is wetenschappelijk bewezen. Het bevat o.a. antistoffen die beschermen tegen ziektes en het vermindert de kans op het ontwikkelen van allergieën. Het immuunsysteem ontwikkelt zich sneller, waardoor borstgevoede kindjes minder snel vatbaar zijn voor ziektes zoals middenoorontsteking. Ook zijn er voor jou als moeder voordelen. Tijdens het voeden komen er hormonen vrij, die de baarmoeder doen samentrekken. Dit vermindert het bloedverlies na je bevalling en zorgt ervoor dat de baarmoeder sneller de oorspronkelijke grootte heeft. De tijdens de zwangerschap aangekomen kilo’s verdwijnen makkelijker, doordat het vet dat is aangezet wordt verbruikt gedurende de borstvoedingsperiode. Verder is uit onderzoek gebleken, dat wanneer moeders hun kindje langer dan 6 maanden hebben gevoed de kans op borstkanker wordt verkleind.
Ondanks alle voordelen van borstvoeding beseffen wij ons ook dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Borstvoeding kost (soms) in het begin veel energie en tijd, maar als het eenmaal loopt is het wel het makkelijkste wat er is.
Gedurende de zwangerschap is het mogelijk je uitgebreider te informeren over borstvoeding door een informatieavond bij te wonen. Daarnaast hebben wij maandelijks een (gratis) inloopspreekuur op de praktijk bij lacatiekundige Ma-de-Liefste.
De data voor de informatieavonden en de inloop spreekuur vind je hier. Het is via Ma-de-Liefste ook mogelijk een kolf te lenen indien je dit nodig mocht hebben in je kraamweek.
Voor meer informatie over borstvoeding in het algemeen klik dan hier.
Flesvoeding
Als je gekozen hebt voor flesvoeding of moet overstappen van borstvoeding op flesvoeding, is het prettig om zo snel mogelijk voeding in huis te hebben. Je kunt een normale zuigelingenvoeding nemen.
Het assortiment in flesjes en spenen is zeer divers. Het kan dan ook zijn dat jullie kindje niet direct de ‘goede’ fles of speen heeft gevonden. We adviseren om eerst te kiezen voor 1 type fles/speen alvorens een volledige set te kopen. Het te snel leegdrinken van een fles, voldoet vaak niet voldoende in de hoeveelheid zuigbehoefte, wat zich vaak uit in onrust. Twijfel niet om dan te wisselen van fles of speen.
Indien je kindje na het kraambed last lijkt te hebben van krampjes of veel spuugt, ga in geen geval meteen over op andere voeding. Gemiddeld hebben kinderen namelijk 3 weken nodig om aan de voeding te wennen. Overleg dan met het consultatiebureau of je huisarts.
Zwangerschapsverlof
Om je zwangerschapsverlof goed te regelen is het belangrijk om niet al te lang te wachten met het doorgeven van je zwangerschap aan je werkgever. Deze zal je dan vragen om een zwangerschapsverklaring. Die krijg je van ons nadat de definitieve uitgetelde datum bekend is, dat is meestal bij de tweede controle via je zwangerenportaal bij bestanden. Je hebt recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Dit kun je opnemen vanaf 6 weken voor je uitgetelde datum.
Voor meer informatie hierover kun je hier terecht.