Adviezen

Aangifte

Na de geboorte is het verplicht om binnen 3 dagen (het weekend telt voor 1 dag) aangifte te doen van geboorte bij het gemeentehuis. Dit moet dus gebeuren op afspraak bij de gemeente waar je kindje is geboren. Diegene die aangifte doet, moet bij de bevalling aanwezig zijn geweest. Meer informatie hierover vind jeĀ hier.

Je moet hiervoor het volgende meenemen:

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Trouwboekje (niet verplicht)
  • Papieren van erkenning

Voor het inplannen van een afspraak bij de verschillende gemeentehuizen

Ziektenkostenverzekeraar

Jullie kindje moet binnen 30 dagen na de geboorte zijn aangemeld bij de verzekering.

Hielprik

Tussen de 5e en 7e dagen na de geboorte wordt de hielprik verricht. Een screener van GGD zuid oost brabant komt bij jullie aan huis. Er wordt wat bloed afgenomen uit de hiel en dit wordt onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Tijdige opsporing van deze aandoeningen kan ernstige schade aan lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling voorkomen of beperken. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld door middel van medicijnen of een dieet. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht. Je ontvangt binnen 5 weken bericht via het RIVM.

De folder over de hielprik krijg je van ons mee rond de controle van 35-36weken zwangerschap, maar is tevens ook hier te vinden.

Gehoorscreening

Tegelijkertijd met de hielprik wordt ook de gehoortest gedaan. Door middel van een oordopje worden er geluidsgolven het oor ingestuurd wanneer deze terugkomen is het gehoor goed getest. Het is belangrijk dat jullie kindje goed stil ligt en geen geluid maakt op het moment van de test. Wanneer jullie kindje rond de 5e dag in het ziekenhuis zou liggen, wordt daar wel de hielprik uitgevoerd, de gehoortest vindt dan vaak op een later tijdstip thuis plaats. Deelname aan het onderzoek is ook weer niet verplicht.

Bekkenbodemspieren

De bekkenbodem heeft een tijd nodig om te herstellen van je zwangerschap en je bevalling. Dit herstel kan je bespoedigen door oefeningen te doen. Deze oefeningen kun je vanaf de 4e dag in je kraambed starten. Het doen van oefeningen kan klachten als verzakking, ongewild urine of ontlasting voorkomen. Meer informatie over de oefeningen vind je in deze folder.

Veilig slapen

Er zijn een aantal adviezen rondom het slapen die de veiligheid bevorderen. Hieronder noemen we er een aantal. Voor meer informatie kun je ook hier kijken.

  • Leg jullie kindje altijd op de rug te slapen.
  • Voorkom dat jullie kindje te warm ligt. Dekbedjes zijn vaak te warm en daardoor gevaarlijk voor kinderen tot 2 jaar. Dat geldt ook voor een dekentje in een dekbedhoes. Beter is een dekentje met een laken, rondom ingestopt, of een trappelzak.
  • Blijf bij jullie kindje in de buurt: laat als het even kan je kindje zeker het 1e halfjaar bij jullie op de kamer slapen.
  • Laat jullie kindje niet bij jullie in bed slapen (zeker niet de eerste 4 maanden).
  • Houd jullie kindje rookvrij. Roken tijdens de zwangerschap en erna verhoogt de kans op wiegendood, maar ook de kans op gezondheidsschade. Houd in ieder geval de babykamer en de woonkamer rookvrij. In een vertrek kan rook wel 8 uur blijven hangen.
  • Voorkeur voor borstvoeding.
  • Let op rust en regelmaat.
  • Gebruik zelf geen geneesmiddelen met slaapverwekkende bijwerkingen.
Verloskundigenpraktijk In de Kempen

Spreekuur locatie Eersel

Hint 11
5521 AE Eersel

Spreekuur locatie Hapert

Hapert
Oude Provincialeweg 77
5527 BN Hapert

Spreekuur locatie Vessem

Fysio Vessem
Hemelrijk 1
5512 BZ Vessem
© 2024 Verloskundigenpraktijk In de Kempen - Privacy Policy