Adviezen

Foliumzuur

Iedere zwangere wordt aangeraden 0,5mg foliumzuur extra te gebruiken. Foliumzuur is een stof waarvan bekend is dat wanneer deze extra wordt ingenomen, de kans op het krijgen van een kindje met een neurale-buisdefect (open ruggetje) wordt verkleind. Het is verkrijgbaar bij iedere apotheek en de meeste drogisten. Het gebruik van foliumzuur is zinvol vanaf 4 weken vóór het ontstaan van de zwangerschap tot en met de duur van een zwangerschap van 10 weken.

Voeding

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Je hoeft niet voor twee te eten, maar lijnen tijdens de zwangerschap of de borstvoeding is niet verstandig. Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten voor wat betreft het eten tijdens je zwangerschap, namelijk:

  • Eet geen rauw of halfrauw vlees zoals: rosbief, fricandeau, tartaar, filet américan. Dit kan besmet zijn met een parasiet die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose is een infectieziekte die tijdens de zwangerschap kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind. Door groente en fruit uit de tuin goed te wassen en wanneer je in de tuin werkt handschoenen te dragen en daarna je handen goed te wassen, voorkom je ook besmetting met toxoplasmose.
  • Eet geen kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Deze kazen kunnen de Listeria bacterie bevatten. Ook Listeriose is een infectieziekte die tijdens de zwangerschap schade aan het nog ongeboren kind kan geven. Kijk altijd op de verpakking of de melk is behandeld door middel van pasteurisatie. Bij rauwmelkse kazen staat er op de verpakking; ‘au lait cru’. Ook gerookte zalm en andere gerookte of rauwe vissen zijn vaak besmet met listeriose, dit wordt dus ook afgeraden om te eten. Verwarmd door bv. pasta zou wel kunnen.
  • Het is verstandig om niet te veel leverprodukten te eten tijdens je zwangerschap. Dit bevat veel vitamine A. Teveel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Eet daarom liever geen lever tijdens de zwangerschap en beperk leverprodukten zoals bv.: leverworst, leverpastei en paté tot maximaal één keer per dag.

Meer informatie over gezonde voeding en adviezen in de zwangerschap vind je hier.

Sporten

Ook tijdens je zwangerschap is het prima om te blijven sporten. Daarbij geldt natuurlijk dat je goed naar je eigen lichaam moet luisteren. Pas je tempo aan of stop wanneer je merkt dat het klachten geeft of wanneer je er veel vermoeider van wordt dan voorheen. Sporten waarbij je meer kans maakt om te vallen of te ‘botsen’ zijn minder verstandig om tot het eind van zwangerschap te blijven doen.

Seksualiteit

De beleving van seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen voelen zich juist extra aantrekkelijk en hebben meer zin in vrijen dan gebruikelijk; anderen ervaren het tegenovergestelde. Klachten als moeheid of misselijkheid staan soms zin in seks in de weg. Pijnlijke gespannen borsten kunnen bij seksuele opwinding nog pijnlijker worden. Er kan meer behoefte aan intimiteit en aanraking ontstaan dan aan geslachtsgemeenschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap worden geen beperkingen geadviseerd ten aanzien van seksualiteit. Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. Alleen bij bloedverlies of gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden.
Problemen met seksualiteit kunt je altijd met ons bespreken, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. Dit geldt ook voor eerdere vervelende seksuele ervaringen of moeite hebben met een inwendig onderzoek. Wanneer wij dit vooraf weten, kunnen we er rekening mee houden tijdens je zwangerschap en bevalling.

Medicijnen

Bij alles wat je aan medicijnen (pillen, poeders, capsules, zalf/crèmes en homeopathische middelen) gebruikt, is het belangrijk om de bijsluiter na te kijken. Veel medicijnen worden namelijk afgeraden om tijdens je zwangerschap te gebruiken. Ook medicijnen die niet voorgeschreven zijn door een arts zijn niet altijd veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Overleg daarom altijd met je arts, je apotheker of met één van ons of het medicijn/middel veilig is om te gebruiken tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode.

Werk

Werk buitenshuis heeft op zich geen nadelige invloed op de zwangerschap mits je niet in aanraking komt met gevaarlijke stoffen, straling of in de omgeving een groot infectierisico loopt. Er zijn wat andere regelingen voor zwangeren en pas bevallen werkneemsters. Overleg altijd met je werkgever wanneer je wel te maken hebt met deze werkomstandigheden, deze moet het werk dan aanpassen en eventueel ander werk aanbieden. Je kunt het ook altijd overleggen met je bedrijfsarts. Meer informatie over gezond en veilig werken vind je hier.

Roken

Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee. Zelf roken, het mee-roken maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving kan een nadelig effect hebben op de zwangerschap. In sigaretten zitten schadelijke stoffen. Ze zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar je kindje. Hierdoor kunnen de gevolgen uiteen lopen van een te vroeg geboren kindje, een te klein kindje, of een loslating van de placenta. Het advies voor beide ouders luidt dan ook om te stoppen met roken. De mogelijkheden om het stoppen makkelijker te maken kun je bespreken met je huisarts of één van ons. Meer informatie kun je ook hier vinden.

Alcohol

Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn. Ook het matig gebruik van alcohol kan als gevolg hebben dat je kindje een groeiachterstand ontwikkeld. Bij overmatig alcohol gebruik kan het Foetaal Alcohol Syndroom veroorzaken. Het advies is dan ook om geheel niet te drinken tijdens de zwangerschap. Dus ook niet één glas per dag of slokje zoals wel eens gezegd wordt.

Drugs

Het gebruik van alle soorten drugs (hard en soft) zijn zeer slecht tijdens de zwangerschap. Gevolgen voor je kindje kunnen vroeggeboorte, verslaving, groeiachterstand en overlijden zijn. Wanneer je drugs gebruikt, is het zeer belangrijk dit eerlijk aan ons te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Zo kunnen we samen de beste zorg kiezen voor jou en je nog ongeboren kindje.

Verloskundigenpraktijk In de Kempen

Spreekuur locatie Eersel

Hint 11
5521 AE Eersel

Spreekuur locatie Hapert

Hapert
Oude Provincialeweg 77
5527 BN Hapert

Spreekuur locatie Vessem

Fysio Vessem
Hemelrijk 1
5512 BZ Vessem
© 2024 Verloskundigenpraktijk In de Kempen - Privacy Policy