Wat gebeurt er tijdens de bevalling?

Je bevalling bestaat uit een aantal fasen.

Ontsluitingsfase

Het eerste deel van je bevalling wordt de ontsluiting genoemd. Tijdens deze fase wordt je baarmoedermond zachter/week en kort, waarna deze open kan gaan. Dit alles gebeurt onder invloed van weeën die het hoofdje aandrukken op de baarmoedermond. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder.
In het begin van de ontsluitingsfase zijn de weeën vaak nog wat onregelmatig en nog niet zo pijnlijk. Je zult dan misschien nog twijfelen of dat het nu wel of niet begonnen is. Indien je nog kunt mag je best nog wat afleiding zoeken in andere dingen. Wanneer de weeën krachtiger en regelmatiger worden kun je je gaan richten op de geleerde ontspannings- en ademhalingstechnieken. Naarmate de ontsluiting vordert, zullen de weeën krachtiger worden en steeds sneller komen. Indien de baarmoedermond helemaal open is, dat wil zeggen 10cm, noemen we dat volledige ontsluiting.
Hoe lang de ontsluiting duurt, is van tevoren niet te zeggen. Dit verschilt per persoon en hangt onder andere samen met de kracht van de weeën, of het je eerste of volgende kind is en hoe je eventuele voorgeschiedenis is.

In ieder geval is het belangrijk te proberen zo goed mogelijk te ontspannen door bv:

  • Een aangename warme omgeving te zoeken, muziekje, gedimd licht
  • Een warme douche of bad te nemen
  • Het laten masseren van je rug, nek, benen of voeten door je partner
  • Je te concentreren op je ademhaling

Uitdrijvingsfase

Wanneer je volledige ontsluiting hebt bereikt, begint de uitdrijving. Meestal voel je op het eind van de ontsluitingsfase al wat meer druk naar onderen, dus op je anus. Dit gaat over in persdrang; het gevoel dat je het drukken niet meer weg kan zuchten. Dit wordt mede gecreëerd doordat het hoofdje steeds verder naar beneden wordt gedrukt. Indien het hoofdje ver genoeg naar beneden is gekomen en de persdrang niet meer op te houden is, wordt er gestart met persen oftewel de uitdrijvingsfase.

De duur van het persen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de frequentie van de weeën, de sterkte van de weeën, de ligging van het hoofd van je kindje. Bij een eerste bevalling moet de weg door de vagina nog gebaand worden. Dit houdt in dat dit meestal meer tijd kost, de gemiddelde tijd bij een eerste kindje dat er geperst wordt, is ongeveer een uur. Bij een volgend kindje gaat dat vaak een stuk sneller, je moet dan denken aan een paar keer persen. Er zijn tijdens de uitdrijving verschillende houdingen mogelijk. Heb je voorkeur voor een bepaalde houding bespreek dit dan tijdens het spreekuur met ons.

Nageboortetijdperk

Als je kindje geboren is, zit het nog vast aan de navelstreng. Nadat jullie je kindje welkom hebben geheten, wordt deze vaak door de vader doorgeknipt onder onze begeleiding. Terwijl jullie genieten van jullie moment, bekijken wij de conditie van jullie kindje door middel van de Apgar-score te bepalen. We letten dan op: hartfrequentie, ademhaling, spierspanning, reactie op prikkeling en de kleur van de huid. Voor elk item kunnen 2 punten gescoord worden. Deze score wordt na 1, 5 en 10 minuten bepaald.
Vervolgens moeten de placenta (nageboorte) en de vliezen nog geboren worden. De baarmoeder gaat na de geboorte samentrekken waardoor de placenta los laat van de baarmoederwand. Wanneer we vermoedens hebben dat de placenta los is van de wand, zullen we je vragen om nog een keer mee te persen voor de placenta. We controleren na de geboorte altijd of dat de placenta en vliezen compleet zijn.

Soms verloopt dit niet helemaal voorspoedig en kan het nodig zijn dat we je een injectie geven om het makkelijker of sneller te laten verlopen.
Het bloedverlies wordt steeds goed in de gaten gehouden.

Periode na de placenta

Ook in deze periode houden we het bloedverlies in de gaten. Tevens kijken we of er gehecht moet worden. Het hechten gebeurt onder verdoving.
Verder wordt jullie kindje nagekeken en indien er bijzonderheden zijn krijgen jullie dit te horen. Er worden een aantal reflexen die na de geboorte aanwezig dienen te zijn getest. Daarna wordt er nog gewogen en zal de kraamverzorgster jullie kindje aankleden.
Indien je kindje borstvoeding gaat krijgen, proberen we zo snel mogelijk je kindje aan de borst te leggen.

Als alles klaar is en je bent gewassen of gedoucht, kan het kraambed beginnen.

Verloskundigenpraktijk In de Kempen

Spreekuur locatie Eersel

Hint 11
5521 AE Eersel

Spreekuur locatie Hapert

Hapert
Oude Provincialeweg 77
5527 BN Hapert

Spreekuur locatie Vessem

Fysio Vessem
Hemelrijk 1
5512 BZ Vessem
© 2024 Verloskundigenpraktijk In de Kempen - Privacy Policy