Echo

In de zwangerschap worden er in principe 4 echo’s gemaakt. Een echoscopisch onderzoek geeft nooit de garantie dat de baby helemaal gezond is. Het is goed bewust te zijn van het feit dat er misschien afwijkingen gezien worden op een echo. Indien je niet op de hoogte gebracht wilt worden van afwijkende uitslagen moet je overwegen om af te zien van echo onderzoek. De echoscopiste is verplicht je van haar bevindingen op de hoogte te stellen.

De eerste echo zal zijn rond 8 weken in de zwangerschap. Deze is om te kijken of dat de zwangerschap tot dan toe intact is en ongeveer gelijk loopt met het aantal zwangerschapsweken dat je ver bent. Deze echo zal bij ons in de praktijk gemaakt worden.

De tweede echo zal zijn tussen 10 en 12 weken in de zwangerschap om de duur van de zwangerschap te bepalen en de daarbij horende uitgetelde datum vast te leggen. Er wordt ook gekeken naar de baby, de hoeveelheid vruchtwater en eventueel naar de plaats van de placenta (moederkoek) in de baarmoeder. Ook deze echo wordt bij ons in de praktijk gemaakt, tenzij dat je kiest voor een combinatietest, dan verwijzen we je door naar Diagnostiek voor U. Meer over de combinatietest kun je vinden bij uitgebreider onderzoek.

De derde echo zal zijn rond de 19 weken in de zwangerschap. Dit heet het structureel echoscopisch onderzoek. Ook hierbij wordt gekeken naar de grootte van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de locatie van de placenta. Verder wordt er gekeken of de organen van je kindje op een normale wijze zijn aangelegd. Deze echo wordt altijd gemaakt bij Diagnostiek voor U. Je kunt hiervoor terecht in Eersel bij gezondheidscentrum ‘het Dolium’ of in Eindhoven.

De vierde echo zal zijn omstreeks 30 weken, om de ligging en de groei van het kindje te beoordelen. Deze echo wordt ook bij ons op de praktijk gemaakt.

Een andere reden om een echo te maken gedurende de zwangerschap kan bloedverlies zijn. Ook wanneer het moeilijk te bepalen is hoe je kindje ligt, zal er door ons nog een echo gemaakt worden.

Wanneer jij graag een keer vaker naar je kindje wil kijken en daar ook een dvd of foto’s van zou willen kun je een afspraak maken bij een pretechobureau.

Verloskundigenpraktijk In de Kempen

Spreekuur locatie Eersel

Hint 11
5521 AE Eersel

Spreekuur locatie Hapert

Hapert
Oude Provincialeweg 77
5527 BN Hapert

Spreekuur locatie Vessem

Fysio Vessem
Hemelrijk 1
5512 BZ Vessem
© 2021 Verloskundigenpraktijk In de Kempen - Privacy Policy