Echo

In de zwangerschap worden er in principe 5 echo’s gemaakt. Een echoscopisch onderzoek geeft nooit de garantie dat de baby helemaal gezond is. Het is goed bewust te zijn van het feit dat er misschien afwijkingen gezien worden op een echo. Indien je niet op de hoogte gebracht wilt worden van afwijkende uitslagen moet je overwegen om af te zien van echo onderzoek. De echoscopiste is verplicht je van haar bevindingen op de hoogte te stellen.

De eerste echo zal zijn rond 8 weken in de zwangerschap. Deze is om te kijken of dat de zwangerschap tot dan toe intact is en ongeveer gelijk loopt met het aantal zwangerschapsweken dat je ver bent. Deze echo zal bij ons in de praktijk gemaakt worden.

De tweede echo zal zijn tussen 10 en 12 weken in de zwangerschap om de duur van de zwangerschap te bepalen en de daarbij horende uitgetelde datum vast te leggen. Er wordt ook gekeken naar de baby, de hoeveelheid vruchtwater en eventueel naar de plaats van de placenta (moederkoek) in de baarmoeder. Ook deze echo wordt bij ons in de praktijk gemaakt, tenzij dat je kiest voor een combinatietest (vanaf 1 oktober 2021 vervalt deze test), dan verwijzen we je door naar Diagnostiek voor U. Meer over de combinatietest kun je vinden bij uitgebreider onderzoek.

De derde echo is de 13 weken echo dit is een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) in het eerste trimester en is onderdeel van een wetenschappelijke studie (IMITAS studie). Wanneer je mee wil doen word er tussen de 12+3 weken en 14+3 weken gekeken of er lichamelijke afwijkingen worden gezien bij je kindje. Deelname aan dit onderzoek kan vanaf 1 september 2021 mits je vanaf dan in de gestelde termijn valt en > de 16 jaar bent. Deze echo wordt altijd gemaakt bij Diagnostiek voor U. Je kunt hiervoor terecht bij gezondheidscentrum ‘Dolium’ in Eersel of in Eindhoven.

De vierde echo is de 20 weken echo en meestal al zijn vanaf 19 weken in de zwangerschap. Dit is de tweede trimester SEO. Ook hierbij wordt gekeken  of er lichamelijke afwijkingen te zien zijn bij je kindje. Er word verder gekeken naar  grootte van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de locatie van de placenta. Ook deze echo wordt altijd gemaakt bij Diagnostiek voor U. Je kunt hiervoor terecht bij gezondheidscentrum ‘Dolium’ in Eersel of in Eindhoven.

De vijfde echo zal zijn omstreeks 30 weken, om de ligging en de groei van het kindje te beoordelen. Deze echo wordt ook bij ons op de praktijk gemaakt.

Een andere reden om een echo te maken gedurende de zwangerschap kan bloedverlies zijn. Ook wanneer het moeilijk te bepalen is hoe je kindje ligt zal er door ons met de echo gekeken worden.

Verloskundigenpraktijk In de Kempen

Spreekuur locatie Eersel

Hint 11
5521 AE Eersel

Spreekuur locatie Hapert

Hapert
Oude Provincialeweg 77
5527 BN Hapert

Spreekuur locatie Vessem

Fysio Vessem
Hemelrijk 1
5512 BZ Vessem
© 2024 Verloskundigenpraktijk In de Kempen - Privacy Policy